Eveniment de elită, astăzi la Giurgiu

Eveniment de elită, astăzi la Giurgiu

Municipiul Giurgiu a găzduit astăzi, în premieră, un eveniment cu adevărat special, dedicat omagierii Marelui Voievod Mihai Viteazul, Domn al Unirii și Eliberatorul Cetății Giurgiu, cu participare de la cel mai înalt nivel de reprezentare, respectiv Administrația Prezidențială și până la prezența multor giurgiuveni.
Astfel, la această acțiune omagială, născută la inițiativa președintelui Asociației Române din Țara Galilor, Ștefan Giurcă, au participat alături de primarul Adrian Anghelescu, reprezentantul Excelenței Sale, domnul Klaus Werner Iohannis, Președintele României, generalul Sorin Cîrstea, generalul de brigadă Ovidiu Lungu, doamna subsecretar de stat din cadrul MAI, Claudia Benchescu Pecingină, doamna prefect Florentina Stănculescu, domnul președinte al Consiliului Județean Dumitru Beianu, Părintele Arhimandrit, Dr.Teodor Șerban, Vicarul Episcopiei Giurgiului, reprezentanți ai instituțiilor giurgiuvene și structurilor MAI și MApN.
Au fost susținute discursuri oficiale, domnul primar Adrian Anghelescu declarând
“Deși inițiativa nu ne aparține, am primit cu bucurie această propunere, în vremuri în care avem nevoie, mai mult ca oricând, de stabilitate, prin cunoașterea rădăcinilor, de recunoștință pentru ceea ce am primit drept valori materiale și spirituale și de avânt pentru construirea unui viitor solid, care mâine să reprezinte istorie pentru generatia de azi.”
Semnificația istorică a zilei de astăzi, faptul că nu a fost aleasă întâmplător, a fost explicată de muzeograful Emil Păunescu, cetățean de onoare al municipiului Giurgiu, cel care a fost și ghidul expoziției exterioare care a încheiat evenimentul.
”Victoria de la Giurgiu din toamna anului 1595 a avut un larg răsunet european, începând cu centrul și sud-estul continentului, continuând cu lumea creștină occidentală și încheind în inima Imperiului Otoman”, a punctat Emil Păunescu.
După oficierea ceremonialului religios, a urmat depunerea de coroane la statuia lui Mihai Viteazul, primul omagiu de flori fiind chiar cel din partea Excelenței Sale, Președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis.
Un moment deosebit a fost reprezentat și de parada militară a plutoanelor din cadrul Batalionului 495 Parașutiști, pe muzica militară asigurată de Brigada 1 Mecanizată “Argedava”. Invitații de la nivel central au vizitat apoi, alături de primarul Adrian Anghelescu și de administratorul public al municipiului Giurgiu, Ionel Muscalu, Mausoleul Eroilor și Muzeul Județean de Istorie.
Astfel, la distanță de cinci zile de la momentul sărbătoririi centenarului încoronării la Alba –Iulia, Giurgiu a sărbătorit bucuria victoriei de mare ecou din întreaga Europă, din 15-20 octombrie 1595, pe câmpurile din apropierea cetății Giurgiului, a trupelor celor trei țări române, sub conducerea lui Mihai Viteazul.
Autoritățile locale își doresc ca evenimentul de azi să reprezinte nucleul în jurul căruia să ofere comunității giurgiuvene un binemeritat Festival “La cetatea lui Mircea cel Bătrân”, un eveniment născut la Giurgiu, cu care giurgiuvenii să se identifice în toată țara și care să cuprindă momente de omagiere, de promovare a culturii românești, a tradițiilor și a patrimoniului material și imaterial.

Ultima modificare: 20.10.2022 – 17:41 de către Administrator

Anteriorul A fost prelungit termenul de înscriere pentru concursul de ciclism DANUBE AMATEUR CYCLING TROPHY

Contactează-ne!

Primăria Municipiului Giurgiu © 2024. Toate drepturile rezervate.